Spontāns vai nepieciešams pirkums? Kā to atšķirt? 2019-07-11

Katrs cilvēks regulāri veic pirkumus, bet ne vienmēr iegādātās preces ir noderīgas un nepieciešamas. Mūsdienu sabiedrība saskaras ar nepārvaramu iepirkšanās vēlmi, kas ar laiku var pārvērsties šopaholismā. Šopaholisms ir atkarība no iepirkšanās, kuru var uzskatīt par 21. gadsimta slimību, kurai piemīt tendence paplašināties. Cilvēki pērk visu, kas ir viņu acu priekšā. Galvenā problēma un sekas - nevajadzīgu lietu iegāde, kas būtiski palielina ikdienas tēriņus un samazina ietaupījumus. Kā saprast, vai konkrētais pirkums ir spontāns vai patiešām nepieciešams?

Spontāns pirkums un tā pazīmes

Visbiežāk cilvēki izdara spontānus pirkumus atlaižu (akciju) laikā, jo prece taču ir lēta! Taču ne vienmēr uz atlaidēm iegādātās mantas ir noderīgas. Tāpat atceries, ka ne vienmēr atlaide norāda par preces izdevīgumu - varbūt tas ir kārtējais veikala mārketinga triks, kas pievilina pircēju. Tāpat salīdzinoši bieži vecā cena precei tiek norādīta krietni lielāka, lai atlaide šķistu vēl iespaidīgāka.

Ja, veicot mājas kārtošanu, pastāvīgi saproti, ka Tev ir sevišķi daudz mantu, par kuru eksistenci biji aizmirsis un kuras Tu nekad savā dzīvē neesi izmantojis, Tu noteikti veic spontānus un nevajadzīgus pirkumus, tāpēc ir vērts padomāt par saviem iepirkšanās paradumiem - ir kaut kas jāmaina, lai situācija uzlabotos, jo, pirmkārt, šīs nevajadzīgās mantas aizņem mājās lieku vietu un, otrkārt, rada nevajadzīgus tēriņus.

"Līdz algai vēl 2 nedēļas, bet naudas vairs nav" - viens no populārākajiem teicieniem mūsdienu sabiedrībā, un, lai sagaidītu algu, vairums aizņemas ātros kredītus, kas finansiālo stāvokli sākumā uzlabo, bet pēc tam tikai pasliktina. Ja arī Tu katru mēnesi nonāc šādā situācijā, ļoti iespējams, ka ar Taviem iepirkšanās ieradumiem kaut kas nav kārtībā. Vairums no mums, saņemot algu, taisnā ceļā pēc darba dodas uz veikalu un pērk visu, ko vien acis rāda, jo ir taču algas diena! Apdomā, vai viss, ko esi šajā dienā iegādājies, ir patiešām nepieciešams… Varbūt tie ir kārtējie spontānie pirkumi, par kuru vajadzību Tu patiesībā nemaz neesi pārliecināts!?  

Kā tikt vaļā no nevajadzīgu lietu iegādes paradumiem? 

Jautājums, kas attiecas uz spontānu iepirkšanos, rada karstas diskusijas - kāds to uzskata par slimību, taču citi - par sliktu ieradumu. Lai nepieļautu spontānu pirkumu iegādi, ir jāatbrīvojas no dažiem nevēlamiem paradumiem.

Viens risinājums - uz veikalu dodies ar iepirkumu sarakstu, kas palīdzēs iegādāties tikai nepieciešamo! Efekts būs vēl labāks, ja uz veikalu ņemsi līdzi tik daudz naudas, cik nepieciešams konkrēto pirkumu iegādei, taču, ņemot vērā to, ka mūsdienās arvien populārāki kļūst bezskaidrās naudas norēķini, tas varētu sagādāt zināmas grūtības. 

Otrkārt, nosaki mērķi un veido ietaupījumus! Kāds ir Tavs mērķis? Aizbraukt ceļojumā, nopirkt jaunu viedtālruni vai auto? Nosakot mērķi, kurš obligāti jāsasniedz, ir pavisam viegli veidot ietaupījumus, kas nozīmē tikai to, ka, pašam neapzinoties, tiks samazināta nevajadzīgu pirkumu veikšana.

Nevajadzētu aizmirst par stingru izmaksu uzskaiti, ko var uzskatīt par efektīvu nevajadzīgu lietu iegādes paradumu samazināšanas līdzekli. Katru iegādāto lietu un tās vērtību pieraksti savā plānotājā vai bloknotā, kas mēneša beigās ļaus saprast, kuri no attiecīgajiem pirkumiem nav bijuši vajadzīgi.

Cilvēks patiesībā spēj ļoti ātri piemēroties pārmaiņām. Pats grūtākais tajā ir saprast, ka Tu vēlies savā dzīvē kaut ko mainīt! Ja būs saprašana un vēlēšanās, būs arī rezultāts, kas samazinās Tavu nevajadzīgo pirkumu iegādi!