Kredīts uzņēmumam – ieguvums vai zaudējums? 2018-10-19

Ne tikai privātpersonas, bet arī uzņēmumi var nonākt situācijā, kad turpmākai attīstībai nepieciešami papildus līdzekļi. Šādā situācijā var palīdzēt kredīts, kam patiesībā ir vairāki ieguvumi. Protams, kredītsaistības tomēr ir un paliek saistības, taču, aizņemoties atbildīgi, kredīts patiesībā var palīdzēt sasniegt jaunus mērķus un laika gaitā pilnībā attaisnoties.

Kad kredīts uzņēmumam var būt ieguvums?

Jums ir konkurētspējīgas idejas, ilgtspējīgs biznesa plāns un jauni mērķi, kas ir daudzsološi un turpmākās attīstības cienīgi, bet pietrūkst finansiālu līdzekļu, lai tos realizētu? Šādā situācijā lielisks risinājums var būt aizņēmums. Vairumam uzņēmumu ir kredītsaistības – citam tās ir lielākas, citam mazākas, bet ir. Ja ar uzņēmuma apgrozījumu, peļņu un finanšu bilanci viss ir kārtībā, domājams, aizņēmumam nevajadzētu sagādāt grūtībām; gluži pretēji – ja Jūsu ideja ir ilgtspējīga un konkurētspējīga, kredīts uzņēmumam noteikti būs ieguvums, kas laika gaitā palīdzēs vairākas reizes dubultot gan apgrozījumu, gan peļņu.

Ja Jūsos mīt šaubas par to, vai kredīts spēs attaisnot cerības un attīstību uzņēmuma nākotnē, tad šeit gribētos teikt, kā savulaik krievu rakstnieks un dzejnieks Buņins sacījis: "Visvairāk riskē tas, kurš neriskē!" Patiesībā šo teicienu varētu attiecināt arī uz vairākām citām jomām, ne tikai uzņēmējdarbību, kuru vēlams atgādināt ik pa laikam gan sev, gan arī saviem tuvajiem.

Ir grūti teikt, vai kredīts konkrētā situācijā var palīdzēt vai nē (tad ir jāanalizē Jūsu uzņēmuma situācija individuāli), jo bieži vien risks attaisnojas, bet gandrīz tikpat bieži – neattaisnojas.

Kad kredīts uzņēmumam var būt zaudējums?

Gan fiziskas, gan juridiskas personas, stājoties jebkāda veida kredītsaistībās, cer, ka tas palīdzēs sasniegt to, kas jāsasniedz, taču dzīve ir dzīve – tā ir pavisam neprognozējama un neparedzama. Lai arī kā tas gribētos, mēs nekad nevaram iepriekš nojaust, kas notiks rīt, parīt vai aizparīt. Šī iemesla dēļ nevaram zināt, vai aizdevums spēs attaisnot risku, līdz ar to jaunas saistības uzņēmumam var būt arī kā zaudējums.

Uzņēmumiem, kuriem nav īsti konkurētspējīga un ilgtspējīga biznesa plāna, nebūtu vēlams stāties jaunās saistībās, lai attīstītu kādu pēkšņi radušos ideju vai mērķi. Ja neesat ideju pārbaudījuši kaut uz nelielas sabiedrības daļas, neceriet uz brīnumu, ka ļaudis par Jūsu jauno preci un/vai pakalpojumu būs sajūsmā! Protams, brīnumi dzīvē notiek, bet ne vienmēr.

Man ir ideja biznesa uzsākšanai, bet trūkst līdzekļu tās realizēšanai

Ir skaidrs, ka ideju pilnam cilvēkam, kas sper pirmos soļus jaunas uzņēmējdarbības uzsākšanā, īpaši nozīmīgs ir materiālais atbalsts. Kur šo atbalstu gūt? Viens variants, protams, ir kredīts, bet ko darīt tad, ja nav nekādas vēlmes iesaistīties saistībās, jo neesi pilnībā pārliecināts par savu idejas attīstību un dzīvotspēju sabiedrībā? Varbūt tā ir kāda no trakajām idejām, kuru būs grūti realizēt!?

Aizvien vairāk pēdējo gadu laikā lielāku popularitāti un atzinību sabiedrības vidū gūst biznesa inkubatori, kas ir labs atspēriena punkts jaunajiem uzņēmējiem. Biznesa inkubators ir sistēma, kas atbalsta un veicina jebkādas uzņēmējdarbības attīstību, kuras galvenais uzdevums ir novērtēt jauno uzņēmēju dzīvotspēju, konkurētspēju un izaugsmes iespējas sabiedrībā.

Kā izvēlēties piemērotāko aizdevēju?

Pirms izvēlies aizdevēju, rūpīgi izpēti visu kreditoru sniegtos piedāvājumus, veicot kredītu salīdzināšanu internetā, kas ir pavisam ērta un vienkārša – Tev pat nebūs jāiziet no mājas, biroja vai ofisa. Izvēlies savai situācijai piemērotāko aizdevumu un pirms līguma parakstīšanas pārskati noteiktās procentu likmes (arī to, kas notiek maksājumu kavēšanas gadījumā), komisijas maksu, atmaksas termiņu un ikmēneša maksājumu lielumu.

Ņemot vērā to, ka uzņēmumi aizņemas galvenokārt lielas naudas summas, tad kredītsaistībām jābūt labi pārdomātām. Reizēm jaunam attīstības posmam ir nepieciešami milzīgi ieguldījumi. Ļoti bieži šis risks attaisnojas, bet gribētos teikt vēlreiz, ka dzīvē tomēr mēdz notikt visādi. Kā tautā saka: "Kas neriskē, tas nevinnē un nedzer šampanieti!"