Kas ir bezmaksas kredīts? 2018-09-10

Bezmaksas kredīts ir pakalpojums, kuru piedāvā vairākas kredītiestādes jaunajiem klientiem, atmaksājot tieši tik, cik aizņēmies. Piemēram, ja aizņēmies 300 €, tad pēc aizdevēja vai Tevis noteikta atmaksas grafika būs arī jāatdod tie paši 300 €.

Jēdzienam “bezmaksas kredīts” ir vēl daudz citu līdzīgu sinonīmu, piemēram, kredīts bez komisijas maksas, kredīts ar 100% atlaidi, kredīts ar 0%, kredīts bez maksas, kredīts bez procentiem, bezprocentu kredīts utt.

Iemesli, kāpēc izvēlēties bezmaksas jeb bezprocentu kredītu

Bezprocentu kredīts ir lielisks risinājums, ja Tev steidzami nepieciešami nelieli papildus līdzekļi. Ja esi nonācis nelaimē, Tev ir nepieciešams ārsta apmeklējums vai dārgas zāles, Tev ir vajadzība iegādāties preci, kas beidzot ir akcijā (pieejama par izdevīgu cenu), bet līdz algai atlikušas pāris nedēļas vai dienas? Šajās situācijās bezprocentu kredīts var būt vislabākais risinājums.

Bezmaksas kredītu varētu pielīdzināt reizei, kad aizņemies no kāda tuva drauga vai paziņas, jo, kā zināms, jāatdod tieši tikpat, cik aizņēmies, bet, mūsuprāt, aizņemties no kredītkompānijas ir daudz vieglāk. Kāpēc? Tāpēc, ka, pavaicājot draugam, lai aizdod nedaudz naudas, viņš, visticamāk, gribēs zināt, kādiem nolūkiem šī nauda tiks tērēta, bet kredītkompāniju gadījumā šim naudas tērēšanas mērķiem īsti nebūs nozīmes, jo visbiežāk aizdevēji nepieprasa norādīt naudas izlietojumu.  

Kāpēc aizdevējiem ir izdevīgi piedāvāt bezmaksas kredītus?

Ikvienam, kam dzīvē bijusi saskare ar ekonomiku un mārketingu, atbildei vajadzētu būt skaidrai. Brīdī, kad Latviju skāra krīze, ātro kredītu kompānijas tika dibinātas kuplā skaitā, līdz ar to aizdevēju vidū valda ļoti stipra konkurence. Konkurences dēļ kreditori ir spiesti piedāvāt savus pakalpojumus ar dažādām akcijām, bonusiem, t.sk., bezprocentu kredītu, lai iegūtu klientus.

Parasti aizdevēji cer, ka cilvēks, kas aizņēmies pirmo kredītu, aizņemsies pie viņiem arī otro reizi, maksājot noteiktus procentus par atkārtotu kredītu. Patiesībā šāds paraugs dzīvē arī strādā, jo pretējā gadījumā kredītkompānijas šādu iespēju nepiedāvātu.

Es aizņēmos bezprocentu kredītu. Vai pēc tam varu saņemt vēl vienu bezprocentu kredītu citā kompānijā?

Šis ir jautājums, kas bieži tiek uzdots sabiedrībā. Jā, ikviens, kas saņēmis bezprocentu aizdevumu vienā kompānijā, var kaut vai nekavējoties saņemt kredītu arī citā kompānijā bez jebkādiem procentiem.

Būtiski piebilst, ka atkārtotiem klientiem aizdevēji nereti piedāvā citus izdevīgus piedāvājumus, kas attiecas uz atmaksas grafiku, pieejamo aizdevuma summu un procentiem, tāpēc padomā – varbūt ir vērts aizņemties vienā kompānijā 5 reizes nekā veikt aizdevumus 5 dažādās kompānijās?! Aizņemoties atkārtoti, bieži vien aizdevuma summa un atmaksas termiņš ir daudz lielāks nekā tad, ja aizņemies pirmo reizi.

Bezmaksas jeb bezprocentu kredītu mīnusi

Skan tik vilinoši: “Atdod tik, cik aizņēmies, nepārmaksājot ne centa!”, bet patiesībā arī bezprocentu kredītiem ir sava veida mīnusi. Pirmkārt, šādu iespēju galvenokārt piedāvā tikai ātro kredītu kompānijas, un, kā zināms, summas, kuras iespējams aizņemties pie šāda veida aizdevējiem, nav lielas – tās pārsvarā pieejamas tikai dažu simtu apmēros. Tāpēc, piemēram, ja vēlēsies iegādāties automašīnu, kas ir vismaz pāris tūkstošus vērta, šis kredīta veids nebūs domāts Tev.

Otrkārt, bezprocentu kredītiem tiek piedāvāts īss atmaksas termiņš. Ja esi jauns klients un ceri, ka varēsi aizņemties 300 € uz 6 mēnešiem, tad Tu rūgti maldies. Reizēm aizdevēji arī piedāvā šāda veida iespēju, taču tas notiek reti – varbūt kādas akcijas ietvaros.

Treškārt, maksājums par kredītu jāveic savlaicīgi – tā, kā līgumā norādīts, jo pretējā gadījumā no Tevis tiks pieprasīta soda maksa par maksājumu kavēšanu, un tas vairs neskaitīsies bezmaksas kredīts.