Kā pareizi pieprasīt algas pielikumu? 2019-03-21

Lai arī kā to negribētos atzīt, mūsu laimi un patieso dzīves prieku spēj ietekmēt mūsu rīcība esošie naudas līdzekļi, un jo vairāk tie mums ir, jo vairāk varam atļauties. Ja runājam filozofiski, nauda teorētiski nedara cilvēku laimīgu, taču atļausimies šim apgalvojumam šoreiz nepiekrist. Ja starp apkārtējiem valda saticība, mīlestība un laba veselība, taču naudas makā nauda visām nepieciešamībām pietrūkst, kāda gan tur laime? Kā pabarot ģimeni atlikušo mēnesi ar pāris eiro? Salīdzinoši daudz cilvēku mūsu valstī dzīvo "no algas līdz algai", uztraucoties, kā apmierināt sev primārās vajadzības. Vairums aizņemas ātros kredītus, bet tas nav risinājums uz ilgu laiku. Šis ir iemesls, kura dēļ apgalvojumam "nauda nedara cilvēku laimīgu" šoreiz nevar piekrist. Ko darīt, lai naudas būtu vairāk? Viens no variantiem - palūgt algas pielikumu, taču vairāk nekā 50% cilvēku kautrējas runāt par to ar savu vadītāju. Kā to izdarīt? Kā nejusties neveikli? Lasi un uzzini!

Sarunas plānošana

Lai arī cik dīvaini tas neliktos, sarunu var ietekmēt pat visneiedomājamākie faktori, un tie var būt sekojoši:

  • Vadītāja noskaņojums un emocijas. Liela nozīme jebkura cilvēka lēmumu pieņemšanas procesā ir noskaņojumam un emocijām, tāpēc pirms sarunas par algas pielikumu noteikti izvērtē vadītāja garastāvokli. Ja jūti aizkaitināmību, dusmas, pesimismu, varbūt ir vērts sarunu atlikt uz citu laiku - uz laiku, kad priekšnieks būs optimistiski noskaņots?!
  • Sarunas laiks un vieta. Runājot par algas pielikumu, ir jāizvēlas arī pareizā vieta un laiks, un tas šoreiz būs atkarīgs no katra paša, izvēlētās darba nozares un specifikas.
  • Argumentēta saruna. Noteikti iepriekš apdomā, kāpēc Tev algas pielikums ir nepieciešams un kāpēc tieši Tu to būtu pelnījis. Algas pielikumu vēlas pilnīgi ikviens no mums, taču savs viedoklis ir jāprot pamatot, un ne visiem tas lieliski izdodas.

Argumentēta saruna - ko man teikt?

Ne velti, lai dzīvē daudz ko panāktu, ir jāprot pareizi runāt; tā teikt, labs pārdevējs var pārdot pat vissliktāko preci par augstu cenu, ko šoreiz varētu sasaistīt ar došanos pēc algas pielikuma. Kādā veidā? Dodoties pie uzņēmuma vadītāja, patiesībā ir jāprot pārdot sevi, savu darbu. To pašu cilvēks dara arī darba intervijās, un tas nebūt nav vienkāršākais uzdevums tiem, kuriem runāšana citu cilvēku klātbūtnē nav stiprā puse. Kā to izdarīt?

  • "Man tiek piedāvāts darbs citā uzņēmumā par labāku atalgojumu." Šī ir frāze, kas lielākā vai mazākā mērā spēj iedarboties uz darba devēju. Ja būsiet labs darbinieks, uzņēmums noteikti nevēlēsies Tevi zaudēt, piedāvājot augstāku atalgojumu.  Gadījumā, ja Tev nav citu darba piedāvājumu, ar šādu frāzi nav ieteicams jokot, jo pavisam ātri var nokļūt bezdarbnieka statusā. Ir taču citi veidi, kā palūgt algas pielikumu!
  • "Man ir idejas, kā uzlabot uzņēmuma darbību un paaugstināt tā darbības efektivitāti." Iepriekš apdomā uzņēmuma nepilnības un problēmas, kuras ir iespējams atrisināt un kurām vari piedāvāt savu risinājumu, un varbūt jau nākamajā mēnesī saņemsi algas palielinājumu. Kā gan iespējams nenovērtēt darbinieku ar labām un dzīvotspējīgām idejām, kurš var uzlabot uzņēmuma attīstības gaitu? Pats galvenais - "skaļi" un konkrēti algas pielikums nebūs jājautā!
  • "Mana alga ir zemāka par tirgus vērtību." Runā par savas algas atbilstību tirgus situācijai tikai tad, ja tā ir taisnība, jo darba devējs to var zināt vai jebkurā mirklī pats pārbaudīt. Lai pārbaudītu algas atbilstību tirgum, pārbaudi informāciju par vidējo algu apmēru konkrēti Tavā profesijā un konkrētajā reģionā.

Nekautrējies un nebaidies lūgt algas pielikumu - tas nav nekas nosodāms, un uz tiesu neviens Tevi nevedīs! Atceries, ka drosmīgajiem pieder pasaule! Varbūt ir vērts mest kaunu pie malas un riskēt?

Labs atalgojums - tas ir kā sapnis katram mūsu iedzīvotājam. Patiesībā alga arī ir viens no svarīgākajiem aspektiem motivācijai darbā un vēlmei strādāt.