Cik daudz naudas man vajag, lai es justos laimīgs? 2019-04-18

Arvien vairāk un vairāk cilvēku naudai piešķir lielāku nozīmi, bet vai tā padara dzīvi laimīgāku? Uz šo jautājumu patiesībā ir grūti atbildēt, jo atsevišķās dzīves situācijās tā patiešām var vairot laimi un prieku, bet tā diemžēl nenotiek vienmēr. Bieži vien nauda ir problēmas cēlonis vairākām nesaskaņām un citām nepatīkamām dzīves situācijām. Kādām situācijām?

Ne velti nepietiekami finanšu līdzekļi ir viens no galvenajiem strīda iemesliem ģimeņu vidū, jo, lai apmierinātu savas primārās dzīvošanas vajadzības, ir nepieciešama nauda, kas daudziem no mums trūkst. Samaksājot rēķinus, ir jālauza galva, domājot par to, kā ar atlikušo naudas summu vēl mēnesi izdzīvot, kas rada galvassāpes un stresu daudziem no mums.

Ikviens noteikti ir aizdomājies par to, cik daudz naudas man vajadzētu, lai es justos pietiekami laimīgs? Varbūt kādam pietiktu ar 250 EUR algas palielinājumu, kādam citam - 1000 EUR, taču vēl kādam citam būtu nepieciešami tikai 50 EUR, tomēr, kā liecina dažnedažādi pētījumi, pieaugot cilvēka ienākumu līmenim, pieaug arī viņa vēlmes un vajadzības. Kāds secinājums? Lai arī cik lielu algu Tu saņemtu, Tev vienmēr būs par maz. Arī ietekmīgiem uzņēmējiem, kuru kontos atrodas pārdesmit tūkstoši, nekad nebūs pietiekami - viņi centīsies darīt visu iespējamo, lai nopelnītu vairāk un vairāk.

Grūti teikt, vai šī nepārtrauktā vēlme nopelnīt vairāk ir vērtējama pozitīvi, jo šādos gadījumos mēs aizmirstam par tādām dzīves vērtībām kā ģimene, mīlestība un saticība, kas pašsaprotami būtu jāvērtē daudz augstāk par mantisko labklājību. Veltot lielu lomu dzīves materiālajam stāvoklim, nosakot to par svarīgāko dzīves sastāvdaļu, mēs pazaudējam paši sevi. Mēs neveltam laiku sev, saviem tuvajiem cilvēkiem, kas ir īpaši svarīgi, jo viena no laimes sastāvdaļām ir laika pavadīšana kopā ar mīļajiem, un tā ir samērā liela problēma, ar kuru mūsdienās saskaras arvien vairāk cilvēku; it īpaši uzņēmēji. Ko darīt, lai nauda nekļūtu par dzīves prioritāti? Šis ir jautājums, uz kuru konkrētas un vienojošas atbildes nav, jo savas dzīves prioritātes nosaka katrs pats individuāli.

Protams, kā jau iepriekš minējām, atsevišķos gadījumos nauda spēj darīt cilvēku laimīgu. Piemēram, ja runājam par dārgām medicīniskām operācijām, kas var izglābt jeb pasargāt cilvēku no nāves, tad naudai šajā gadījumā ir liela nozīme, un acīmredzot tā spēs darīt cilvēku laimīgu.

Tātad secinājums ir pavisam vienkāršs - lai cilvēks spētu justies laimīgs un apmierināts ar visu apkārt notiekošo, nav nepieciešama nauda, bet gan saprast, kas patiesi dara Tevi laimīgu. Ja cilvēks spēs novērtēt to, kas viņam ir, nevis visu laiku sūdzēties par to, kā viņam nav, tad laimes barometrs noteikti uzrādīs daudz labāku rezultātu nekā pat domā.

Būt laimīgam ir arī viens no galvenajiem cilvēku dzīves mērķiem, un patiesībā tas nav nekas neiespējams - laimes stāvokli cilvēks var sasniegt katru dienu, jo patiesībā laimi spēj sniegt visdažādākie dzīves sīkumi, ja mēs tos spējam novērtēt. Nav svarīgi, vai tā būtu ik vakara pastaiga pa tuvāko parku, vakariņas tuvākajā kafejnīcā vai saruna ar draudzeni pa telefonu. Priecājies par to, kas Tev ir, nevis skumsti par to, kā Tev nav! Ne velti latvieši saka, ka katrs pats ir savas laimes kalējs, kam nevar nekādi nevar nepiekrist.