8 vienkārši ieteikumi labākai dzīvei 2019-01-10

Katrs no mums savu dzīvi var padarīt labāku, ja, protams, ir vēlēšanās kaut ko mainīt. Latvieši pēc savas būtības ir pieraduši čīkstēt, ka nekas nav labi, viss ir slikti, taču lietas labā neko nedara. Katram ir jāsāk ar sevi, jo tikai tā mēs varam padarīt apkārtējo pasauli labāku.

1. Seko līdzi saviem izdevumiem

Brīdī, kad saņemat algu vai citus ienākumus, iesakām sekot līdzi saviem tēriņiem mēneša garumā - saglabā visus čekus vai pieraksti naudas izlietojumu savā plānotājā/telefonā/datorā u.c. Šādi Tu varēsi saprast pirkumu lietderību - to, kas ir bijis vajadzīgs un kas ne, lai nākamreiz Tu mainītu savus iepirkšanās paradumus.

2. Samazini izdevumus līdz minimumam

Šis punkts noteikti "iet roku rokā" ar iepriekšējo. Tā princips ir pavisam vienkāršs - mēģini tērēt naudu tikai un vienīgi nepieciešamajam - pārtikai, dzīvošanas izdevumiem, komunālajiem pakalpojumiem u.tml. Ir nepieciešams samazināt izklaides izmaksas (protams, arī izklaide ikvienam ir nepieciešama, lai varētu dzīvot pilnvērtīgu un laimīgu dzīvi). Ja šis ieteikums tiks ievērots kaut vai mēnesi, Tu redzēsi, cik daudz naudas patiesībā vari ietaupīt.

3. Izvēlies veselīgu dzīvesveidu

Slikti ieradumi - smēķēšana, alkohola lietošana - ne tikai ietekmē veselību, bet arī naudas maku. Aizdomājies, cik daudz naudas Tu iztērē cigaretēm… Vai šī summa gada laikā nav iespaidīga? Ja ietaupīsi uz cigaretēm vai vienu pudeli alus dienā, tad pēc gada varēsi iegādāties jaunu klēpjdatoru vai mobilo.

4. Dzīvo pēc budžeta noteikuma "50/30/20"

Budžetu var plānot pēc visdažādākajām stratēģijām. Saskaņā ar stratēģiju "50/30/20" aptuveni 50% ir jātērē dzīvošanas izdevumiem - pārtikai, komunālajiem pakalpojumiem, īrei, transportam, 30% - izklaidēm, savukārt 20% - ietaupījumiem. Pateicoties šim budžeta noteikumam, Tu vari ietaupīt naudu, nepazaudējot savas vajadzības un vēlmes.

5. Izvēlies pareizo transportu

Kā liecina statistika, lielu daļu no saviem ienākumiem sabiedrība tērē transportam. Degvielas cena aug ar straujiem lēcieniem, tāpēc ir jāmeklē alternatīvas. Vasarā tā varētu būt došanās uz darbu ar velosipēdu - šādi ne tikai ietaupīsi naudu savā makā, bet gan uzlabosi savu fizisko un garīgo labsajūtu. Ziemā gan šāda alternatīva izpaliek, taču gada aukstajā gada laikā varbūt ir vērts nomainīt savu auto pret sabiedrisko transportu? Auto atstāj brīvdienu izbraucieniem vai garākiem pārbraucieniem.

6. Ātro kredītu vietā veic pieteikumu kredītlīnijai

Ikviens var nonākt situācijā, kad var rasties nepieciešamība pēc ātrā kredīta, kas mūsdienās ir ļoti populārs naudas aizņemšanās veids, taču varbūt ir vērts izskatīt citus veidus, piemēram, kredītlīnijas, kas darbojas līdzīgi banku kredītkartēm, no kuras Tu vari aizņemties nepieciešamo naudas summu Tev piešķirtā apmērā, maksājot procentus tikai par izmantoto naudas summu. Ar katru kredītlīnijas atmaksu pieejamā kredītlimita summa atjaunojas. Naudu vari aizņemties atkārtoti, t.i., tik daudz reižu, cik nepieciešams limita ietvaros. Skan vilinoši, ne?

7. Izmanto atlaižu kartes

Izmantojot atlaižu (klienta) kartes vai iegādājoties preces, kad tās ir akcijā, mēneša griezumā var ietaupīt brangu naudas summu, kuru varēsi tērēt citām vēlmēm un vajadzībām - uzkrājumiem, izklaidei, atpūtai, ceļojumam.

8. Piedalies loterijās

Pērkot pienu, var iegūt savā īpašumā jaunu automašīnu? Iegādājoties šokolādes batoniņu, var laimēt jaunu iPhone? Pērkot mīļāko žurnālu, var laimēt ceļojumu 2000 EUR vērtībā? Šādi varētu turpināt ilgi. Neesi slinks, paņem pirkuma čeku, ja, iegādājoties vajadzīgo, var laimēt kaut vai jebkādu sīkumu, un reģistrē to, ja konkrētai loterijai nav citi reģistrēšanās noteikumi!

Ir dzirdēts sakām: "Kāda jēga kaut kur piedalīties, tāpat es nekad neko nelaimēju!" Protams, nekur piedaloties, neko nevar arī laimēt, un, jo vairāk Tu kaut kur piedalīsies, jo lielāka varbūtība kaut ko iegūt savā īpašumā. Mēs nerunājam par loterijām, kas maksā naudu; mēs runājam par loterijām, kuras neko nemaksā. Tu jau nepērc pienu tikai tāpēc, ka tas sniedz iespēju piedalīties loterijā;  Tu pērc viņu tā iemesla dēļ, lai to izmantotu uzturā.